[...] kulturyści różnią się znacznie od tych z przeszłości. Są więksi, bardziej masywni, a niektórzy z nich dość charakterystyczni. Większość ludzi na świecie określa ich wygląd jako obrzydliwy, a ryzykowne zachowania i środki, które przyjmują niestety nie dla wszystkich dobrze się kończą. Niektórzy olbrzymi z natury, inni po prostu stracili [...]
[...] otoczeni wieloma szkodliwymi związkami, wiele z nich akumuluje się w ustroju. Ile czasu trzeba, by pozbyć się metali ciężkich? Często klasyfikuje się metale ciężkie, jako toksyny - jest to nieprawidłowe ujmowanie zagadnienia. Niemniej, metale ciężkie są trudnym orzechem do zgryzienia. Przykładowo, ołów przebywa w ustroju człowieka [...]
Mamy XXI wiek, a ludzie nadal wierzą w zabobony. Doskonale ma się u nas homeopatia, porady szamanów XXI wieku („witamina C leczy raka”), a porady „lekarzy” z Facebooka mogą nawet zabić (niektórzy beztrosko polecają np. warfarynę, lek stosowany wyłącznie pod nadzorem lekarza i tylko w określonych przypadkach). A może czarnoskórzy zawodnicy płacą [...]
[...] wapnia i magnezu w nerkach, zwiększa syntezę czynnej formy witaminy D, ma anaboliczny wpływ na kości (uwaga: niektórzy autorzy niepoprawnie klasyfikują PTH, jako hormon kataboliczny, a jednak biorąc to wszystko pod uwagę - jest on bardziej anaboliczny). Czym jest katabolizm? Są to procesy rozpadu, czyli ze złożonych związków [...]
[...] dość sporo i od tego czasu ciężko pracuje, aby odbudować to, co stracił i wygrać swój czwarty z rzędu pokaz Mr. Olympia. Obecna dieta na masę Bumsteada nie jest taka sama jak poprzednia, ponieważ zastosował on inne podejście. „Nie jem tyle jedzenia, co zawsze poza sezonem. Dużo jadłem, aby osiągnąć to, czego chciałem i lekko obniżyłem [...]
[...] sportowe. Według badań, 30-50% sportowców skarży się na podobne dolegliwości. Nieselektywne niesteroidowe leki przeciwzapalne (w nomenklaturze angielskojęzycznej określane jako non-selective non-steroidal anti-inflammatory drugs, NSAIDs) powiązano z 3-5 krotnie większym ryzykiem zaburzeń ze strony górnego odcinka przewodu pokarmowego, krwawień [...]
[...] tłuszczów. Szczególny nacisk kładzie się na zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych (pochodzenia zwierzęcego) i zwiększenie spożycia pokarmów bogatych w błonnik, takich jak owoce i warzywa. Te ostatnie mogą zarówno promować sytość, jak i dostarczać szeroką gamę dobroczynnych mikroelementów. Zmniejszenie dziennego poboru energii o 500–600 [...]
[...] odległości), najmniejszą siłę uzyskuje się przy bardzo szerokim chwycie (np. dwukrotnie szerzej niż szerokość barków danej osoby), podchwyt może być kontuzjogenny (podobnie, jak przy wiosłowaniu, była to jedna z licznych kontuzji, która zakończyła karierę Doriana Yatesa). W kolejnym z badań Andersen V. i wsp. (Norwegia 2014) porównano aktywację [...]
[...] Moore DR i wsp. nieznacznie się różnią, ale w skali 3, 6 czy 12 miesięcy treningu, mogą mieć znaczenie. W podsumowaniu: Moore i wspólnicy zalecają dostarczać 20 g wysokiej jakości protein (8-10 g niezbędnych aminokwasów) nie więcej, niż 5-6 razy dziennie dla zwiększenia syntezy białek mięśniowych. Czy to znaczy, że muszę jeść białko co 3 [...]
[...] redukcji tkanki tłuszczowej. Jak wygląda efektywność pozostałych ćwiczeń mięśni brzucha? W opublikowanych we wrześniu 2013 roku badaniach japońskich naukowców sprawdzono, jak poszczególne partie mięśni są angażowane w różnych ćwiczeniach. 10 dorosłych mężczyzn w wieku 21.2 ± 1.5 roku, wzroście 1. 70 ± 0.05 m i wadze 65.6 ± 4.8 kg wykonywało: 5 [...]
[...] jest kreatyna? Ile należy podawać kreatyny? Jaki protokół podawania kreatyny jest skuteczniejszy? Czy kreatyna powoduje utratę włosów? Czy kreatyna powoduje agresję? Gdzie i jak jest składowana kreatyna? Kto najbardziej skorzysta na suplementacji kreatyną? Kiedy kreatyna przynosi największe efekty? Czy kreatynę należy podawać na czczo? Kiedy jest [...]
[...] przypadku. Naukowcy z Niemiec i Australii (Schmidt M, Thomsen M, Bone K.) nie pozostawili na wspomnianym badaniu Talasaz AH i wsp. suchej nitki. Twierdzą, iż objawy, jakie miał 28-latek, nie mają nic wspólnego ze stosowaniem buzdyganka ziemnego. Świadczą raczej o infekcji bakteryjnej lub o pozbywaniu się przez pacjenta kamienia nerkowego. [...]
Można by skwitować, iż kulturyści umierali i będą umierać, jednak warto by się zastanowić, dlaczego tak się dzieje. W tekście posłużę się celowymi skrótami, ponieważ szczegółowe opisy zajmują zbyt wiele miejsca. Nadmierna waga - śmierć na raty W końcu warto zaznaczyć, iż serce pompuje krew całą dobę i u kulturystów mięsień jest poddany [...]
[...] kolei 35 g białka serwatkowego spowodowało pojawienie się o 66,7% większej ilości niezbędnych aminokwasów w krwiobiegu i to w ciągu 60 minut. Ilość aminokwasów niezbędnych, jaką wołowina daje po 120 minutach, białko serwatkowe dało w ciągu ~20 minut! Po prostu mięso ma stosunkowo wolną kinetykę, odwrotnie niż białko serwatkowe (np. WPC). Jeszcze [...]
[...] Naukowcy sprawdzali teorię wpływu kreatyny na rehabilitację u młodych pływaków, w treningu wykorzystującym płetwy. Doznali oni kontuzji wskutek nadmiernego obciążenia, jakie wywołuje stosowanie płetw. Konkretnie chodziło o uraz ścięgna mięśnia zginacza długiego palucha. Uczestnikami tego eksperymentu byli kontuzjowani pływacy płci męskiej i [...]
[...] Okazuje się, że nadwyżka pochodząca z protein wcale nie musi tuczyć, a wręcz może odchudzać. „Napoje słodzone i/lub gazowane” To nie tylko typowe napoje postrzegane, jako niezdrowe (Coca-Cola, Pepsi, Fanta, Mountain Dew), ale także np. woda z miodem, jogurty pitne, słodzona herbata i kawa, napoje „energetyczne” (bogate w węglowodany i [...]
[...] na stan zapalny w organizmie. Kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy) często są rozpatrywane, jako związki prozapalne, tymczasem te z grupy omega-3 (np. kwas eikozapentaenowy EPA oraz DHA kwas dokozaheksaenowy) mają działanie przeciwzapalne. Okazuje się, iż [...]
Dostępnych są setki rodzajów badań, w tym dziesiątki dotyczących wykrywania predyspozycji (badania genetyczne), jak i markerów np. raka piersi (np. CA 15-3, CEA, TPS) czy pęcherza moczowego. Oczywiście nie polecam nikomu żadnych badań z nurtu „medycyny alternatywnej”, gdyż to po prostu zwykłe oszustwo. Ponadto nawet zatwierdzone, [...]
[...] stopniach (sauna „sucha”) stężenie prolaktyny wzrosło dziesięciokrotnie w 80 stopniach (sauna „mokra”) odnotowano spadek ilości kortyzolu dla sauny „suchej” (zarówno w 80, jak i 100 stopniach) odnotowano wzrost ilości ACTH przy 100 stopniach (sauna „sucha”) i 80 stopniach (sauna „mokra”) odnotowano wzrost ilości hormonu wzrostu przy 100 [...]
Sushi brzmi tak samo tajemniczo, jak wygląda. Choć popularność zyskało w Polsce całkiem niedawno, to ma wielkie grono sprzymierzeńców i to bez wliczania w nie Japończyków. Sushi jest przykładem, jak z niewielu składników można wykonać cuda na talerzu. Kiedyś jadało się je zazwyczaj w restauracjach, smakosze przyrządzali je w domu, a teraz zestawy [...]